Surfen op het web met een handicap

braille toetsenbord

Maandag 15-11-2010 was een interessante dag voor mij ( Rick Leyten ) als stagiaire bij RRWD web development. Ik werd namelijk via Rian Rietveld en Sander Terphuis in contact gebracht met een interessante man genaamd Leo Dijk.

Deze man is werkzaam bij het Ministerie van Binnenlandse zaken als Wetgevingjurist. Buiten dat zijn functie al erg interessant is, heeft Leo Dijk ook nog een andere interessante eigenschap. Hij is namelijk blind. Maar maakt toch volledig gebruik van het Internet. Dus ik vroeg me natuurlijk  af als leergierig persoon: Hoe gaat dat in zijn werk?!

Omstreeks 12:00 werd ik verwacht in het gebouw. Het ging allemaal erg officieel, wanneer ik het gebouw binnen wandelde moest ik mijn naam opschrijven / identificeren en tijd van aankomst aangeven. Even later kwam Leo Dijk mij ophalen en begeleide mij naar de bibliotheek van het gebouw. Vervolgens gingen we een 1-op-1 gesprek aan om elkaar te leren kennen. Stelde mij voor als Rick Leyten eindejaar student Mediatechnologie MBO4, in het kort vertelde ik Leo dat ik websites maak. Dus was het voor mij erg boeiend om te zien hoe iemand met een handicap over het web surfde.

Na de introductie gingen we naar het kantoor van Leo, de demonstratie begon! Als eerst legde Leo uit hoe zijn “spraak computer” ter werk ging, vervolgens hoe hij zijn braille apparatuur gebruikte. Vervolgens starten Leo de Internet Browser op (dit gaat geheel via het toetsenbord). Aangezien de muis niet van toepassing is, wordt deze ook niet gebruikt.

Met allerlei toetsencombinaties (die ik niet eens wist te vinden zonder muis) vroeg Leo de rubrieken (H1/H2/H3 tags) / links & overige informatie zoals gebruik van Frames en Tabellen op. Vanuit hier kon hij door de onderwerpen en links van de pagina scrollen.

De spraakcomputer las automatisch voor wat er stond, voor mij ging dit nog heel snel (snelheid 95) dus besloot Leo (die het wel grappig vond) hem wat langzamer te zetten (snelheid 70). Toen liet hij mij wat handige functies zien bijvoorbeeld hoe je in 1 toetsencombinatie bij het eerst volgende invul veld komt (denk aan searchbar oid). Toen zochten we op “wetten” via het intranet van BZK, vervolgens ging Leo de content lezen. Ik merkte op dat Leo verder was met het lezen van de content via Braille dan de spraakcomputer was (vergeet niet snelheid 70!). Elke regel die geselecteerd is via het Braille Apparatuur kan Leo lezen. Wanneer hij klaar is met deze regel tabbed hij naar de volgende regel. Het ging allemaal erg snel!

Na te hebben gezien hoe Leo gebruik maakt van de software en de apparatuur was het natuurlijk tijd om de websites die ik ken uit te testen!

We typten www.rrwd.nl in het adresbalk en ik liet Leo zijn “ding” doen. Het was een nieuwe site waar hij nog nooit op had gezeten dus was het voor hem wat moeilijker om er door heen te surfen dan de vorige site waar we op zaten. Maar dankzij dat de rrwd.nl gebouwd is volgens de W3C richtlijnen en de Webrichtlijnen van de overheid, kwam Leo er goed uit. Eindbeoordeling van de site: een dikke 9. Het was “strak gebouwd” zoals Leo zelf zei.

Vervolgens gingen we naar een wat ingewikkeldere site. Deze had een flash popup wanneer je inlogde (het was een website met zijn pensioen overzicht), hier liep Leo vast. Hij kon de popup niet sluiten, de software begreep er niks van. Kortom “Adobe” doe hier iets aan. Flash is een “No Go” voor mensen met een visuele handicap. Er waren geen links en geen rubrieken te indexeren. Er zat niks anders op dan mij om hulp vragen om de flash pop-up te sluiten of de Internet browser sluiten.

Toen surfde we naar een willekeurige website van een grafisch ontwerp bureau, deze site leunde stevig op Javascripts en iFrames.  Deze technieken werken niet mee met de software van Leo. Hij kwam niet verder dan het menu. Op een of andere manier bleef zijn “manier van tabben” vast hangen in het menu en kon de content van de website niet gelezen worden.  Kortom dit was een “No Go”.

Vervolgens gaf Leo mij nog een tip met het gebruik van .pdf files! Deze werden door zijn software niet goed gelezen. De spraakcomputer zag geen tekst staan en via het Braille was er ook niks te vinden. Kortom .pdf files zijn nog niet geschikt voor deze software (wederom Adobe!).

Ik had genoeg gezien en Leo had honger! Dus besloten we elkaar de hand te schudden en te bedanken. We houden contact vooral wanneer ik in de toekomst een website bouw om hem “Leo-proof” te laten keuren ; -). Het was voor mij een motiverende ervaring om vooral de websites die ik bouw in de toekomst ook toegankelijk te maken voor blinde mensen.

Bedankt Rian Rietveld en Sander Terphuis en natuurlijk Leo Dijk voor deze unieke ervaring!

Advertisements

Author: Rick Leyten

Webdesigner, ontwerpt en realiseert websites!

2 thoughts on “Surfen op het web met een handicap”

 1. Wat een interessant verslag! Ik had er nog nooit bij stil gestaan dat de tekst van een pdf bestand niet geschikt zou zijn voor dergelijke braille-toepassingen. Zou het misschien door de reader komen? In Adobe Acrobat zelf kun je namelijk wel tekst selecteren en zo nodig bewerken…

  Ik zou zéker dit artikel ook doorsturen naar Adobe en als je tijd hebt; een engelse vertaling publiceren.

  Dank voor dit inzicht!

  Vriendelijke groeten,

  Linda Bruinenberg
  Studio 4

  Like

 2. Bedankt voor je reactie Linda!

  Ik geloof dat er met een nieuwe software update van Leo het wel iets makkelijker zou worden om de tekst van de .pdf’s te kunnen lezen maar nog steeds niet zoals het hoort!

  Zover ik weet kan ie wel de tekst kopiëren en in een word document plakken om het alsnog te kunnen lezen.

  Met Vriendelijke Groet,

  Rick Leyten

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s